Åbne arrangementer på højskoler

Foredrag, koncerter og events på højskolerne er ofte åbne for alle interesserede. Kom med til folkekøkken, fællessang, story slam eller jazzkoncert.

Dato

Genre

Regioner


Søg i udvalgte genre
Søg i udvalgte regioner
  • Vælg alt Nulstil
Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice

Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved
Tlf: +45 55885588
Hjemmeside

Næstved Bibliotek. NæstvedBibliotekerne - Hovedbiblioteket i Næstved



Viser 17 events fra/efter 29. mar. 2024

Vær med til at vælge årets bedste danske roman!

Vær med til at vælge årets bedste danske roman!

Mandag den 4. december 2023 til mandag den 6. maj 2024, kl. 19.
Pris: Entré: Gratis billetter
Næstved Bibliotek og Borgerservice,
Kvægtorvet 4-6, Næstved
Så nærmer DR Romanprisen 2024 sig - og du kan være med, når vi lokalt i Næstved ser nærmere på de nominerede bøger..

I år starter vi igen en DR Romanklub på Næstved Bibliotek.

Her læser vi de seks romaner, som er nomineret til DR Romanprisen 2024. Vi mødes 6 mandage fra december til maj og snakker om månedens bog. Når vi har læst alle romanerne indstiller vi vores 3 favoritter til romanprisen.

Biblioteket sørger for at skaffe bøgerne og eneste forudsætning for at deltage er lyst til at læse og til at drøfte det læste med andre.

Når vi har læst alle de nominerede romaner, indstiller vi vores 3 favoritter til prisen.

De første 3 er allerede nomineret, og det er:

December: 'De bedste familier' af Kim Blæsbjerg
Januar: 'Rans vilje' af Peder Frederik Jensen
Februar: 'Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler' af Ditte Holm Bro

De sidste tre titler meldes ud senere.

Vi mødes flg. mandage kl. 19:00-20:30 på Næstved Bibliotek:

4. december
8. januar
5. februar
4. marts
8. april
6. maj

Der er 12 pladser i romanklubben og det er gratis at deltage. Bemærk at tilmelding gælder for alle nævnte mandage.

Hvert år kårer DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet årets mest interessante danske roman. DR vælger i samråd med repræsentanter fra landets biblioteker de seks kandidater blandt årets danske romaner og tester dem på læsere i hele landet.

Hver måned fra december til maj læser og vurderer DR Romanklub-læsekredse på landets biblioteker den samme roman, og en række af læsernes synspunkter og diskussioner bliver præsenteret for bogens forfatter.

Udover diskussionen om månedens bog blandt læseklubberne på biblioteket, vil der også være omtale af romanerne i DR's programmer og på litteratursiden.dk
Vis kort
Bøger og Bolognese
2 Apr For børn

Bøger og Bolognese

Tirsdag den 2. april 2024, kl. 17.30.
Pris: Entré: Barn 6-8 år 50 kr, Barn 8-10 år 50 kr, Voksen 50 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Næstved Bibliotek og Borgerservice. Café Rejseladen, Storegade 2, Glumsø
Højtlæsning og fællesspisning for børnefamilier med børn i alderen 6 - 10 år (cirka)..

I samarbejde med Kulturforeningen Rejseladen tilbyder Glumsø Bibliotek arrangementet "Bøger og Bolognese"

Vi gentager dermed succesen fra 2023, hvor der var god tilslutning til arrangementet i den hyggelige atmosfære i Rejseladen. Martin og Christoffer har fundet nogle nye bøger frem, som de glæder sig til at læse op og præsentere.

Vi sørger for aftensmad og godnatlæsning og I kan bruge tiden på fællesskab og nærvær. Rejseladen laver maden og to børnekulturformidlerne læser historier. Der vil også være en kort præsentation af forskellige nyere børnebøger, som er velegnet til højtlæsning.

Mange børnefamilier er presset på tid. Det kan være svært at nå det hele og nogle ting tager automatisk alt tiden. De fleste forældre vil kunne nikke genkendende til, at hverdagslivet hurtigt drejer sig om praktiske gøremål som madlavning, madpakker, lektier, fritidsaktiviteter, godnat læsning og at putte børn. Når det er gjort, er der ikke meget overskud til andet. Det kan opleves som ensomt, stressende og udmattende. Det er svært at finde tiden til fællesskabet, fordybelsen og nærværet.

I en tid hvor både børn, unge og voksne rammes af stress, angst og ensomhed som aldrig før er "Bøger og Bolognese" et forsøg på at stoppe den fortravlede tid et øjeblik og styrke fællesskabet.
For højtlæsning kan så meget - en slags 'slow-fix' som modvægt til vores accelererende samfund, hvor hurtige skift på skærme tager alt opmærksomheden. Og fællesspisning øger nærværet, sammenholdet og fællesskabet.

Sluk mobiltelefonen eller lad den blive hjemme, kom og mød andre familier fra Glumsø og omegn og fordyb dig i en god historie og dejlig mad.

Arrangementet kræver tilmelding
Vis kort
Ig Nobel Prize (via livestream fra Aarhus Universitet)
9 Apr Foredrag

Ig Nobel Prize (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 9. april 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré Køb/bestil billet
Hjemmeside: Se hjemmeside
Næstved Bibliotek og Borgerservice,
Kvægtorvet 4-6, Næstved
The Ig Nobel Prize is awarded for "peculiar research" that at first makes us laugh and then think deeply. Attend this lecture for a humour-filled dive into the prize-winning research. Meet Marc Abrahams and some of the recent prize winners..

NB. Dette foredrag er en særlig genre, en cocktail af videnskab og humor: oplev fire forelæsere med afsæt i den skøre pris 'Ig Nobel Prize' som er kendt under sloganet 'first laugh, then think'. Du vil først høre prisens stifter, Marc Abrahams, fortælle om prisen og derefter vil tre af prisvinderne præsentere den forskning de fik prisen for. Det er svært i ord at beskrive Ig Nobel Prize - overvej at tage chancen og oplev det. (Foredraget foregår på engelsk).

Meet some of the researchers who have received the alternative Nobel Prize - the Ig Nobel Prize.

It is hard to describe the Ig Nobel Prize and the lectures of the price winners in particular - you need to experience it.

The award ceremony takes place every year in a blaze of publicity at a great gala ceremony at Harvard University, USA, and is orchestrated by the founder of the prize, Marc Abrahams.

The Ig Nobel Prize highlights ten research results of the year that are exceptionally creative, unlikely and bizarre, though still serious. To put it in another way: The prize is awarded to "peculiar research" that initially makes us laugh and afterwards gives us food for thought.

The prize covers a wide range of sciences, yet with the main emphasis on natural science, medicine, and social science. In general, the prizes are given to respected and serious research that has been published in peer-reviewed scientific journals.

The evening begins with a short lecture from the founder, Marc Abrahams, who will talk about the prize, the ceremony at Harvard University and some of the recent prize winners and their research "which neither can or should be repeated". Later on, three Ig Nobel Prize winners will explain and perhaps demonstrate their prize-winning achievements:

Warning: The lectures are not suitable for the humourless :-)

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Menneskedyret Homo sapiens (via livestream fra Aarhus Universitet)
16 Apr Foredrag

Menneskedyret Homo sapiens (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 16. april 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré Køb/bestil billet
Hjemmeside: Se hjemmeside
Næstved Bibliotek og Borgerservice,
Kvægtorvet 4-6, Næstved
Vi mennesker er et tilfældigt resultat af en broget evolutionsproces, og vi er en anatomisk rodebunke med lån af organer fra vores tidlige forfædre. Vores adfærd er i høj grad styret af menneskedyrets biologi og forhistorie og ikke vores frie vilje alene..

Mennesket bliver af stort set alle kulturer set som et enestående toppunkt i en guddommelig skabelsesproces. Videnskabeligt set er Homo sapiens som en chimpanseart dog blot et mellemstort pattedyr med en lang og dramatisk udviklingshistorie. Kun gennem de sidste 30.000 år har det moderne menneske spillet en betydelig rolle på jorden.

Alle dyr har det samme evolutionære ophav. Vi skylder en stor tak til en ubrudt række af succesfulde mødre og fædre, der over millioner af generationer har fundet mad og partnere, overlevet katastrofer, tilpasset sig klimaændringer, undgået rovdyr og bekæmpet parasitter.

Menneskets anatomi, fysiologi og adfærd er alle produkter af mere end én milliard års evolution fra de første flercellede organismer. Vi er i høj grad et tilfældigt udkomme af en broget evolutionsproces, hvor dagens vindere kan blive morgendagens tabere. Og vores udviklingshistorie og biologiske baggrund bør derfor være en vigtig del af vores selvforståelse.

Foredraget giver et indblik i vores fjerne evolutionshistorie og afdækker, hvilken anatomisk rodebunke menneskekroppen rent faktisk er. Vi har lånt en lang række af vores forfædres organer, som havde helt andre funktioner end vores nuværende. Du vil også høre eksempler på, hvordan vores adfærd i høj grad styres af menneskedyrets biologi og forhistorie - og altså ikke, som vi normalt foretrækker at tro, vores frie vilje alene.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Pubquiz
17 Apr Andet

Pubquiz

Onsdag den 17. april 2024, kl. 16.30.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Arrangør: Næstved Bibliotek og Borgerservice. Underhuset, Axeltorv 9, Næstved
Er du også vild med quizzer? Så har du nu mulighed for at deltage i Næstveds nye hyggelige pubquiz..

Næstved Bibliotek og Underhuset inviterer til pubquiz i Underhusets hyggelige lokaler.

Vi quizzer i forskellige emner på et niveau, hvor alle kan være med. Der vil være omkring 6 runder med spørgsmål inden for emner såsom aktuelle nyheder, historie, sport, film, musik, litteratur, geografi og meget mere.

Vi opfordrer til, at man deltager i hold på max. fire personer.

Man dyster naturligvis mod de andre hold om titlen som aftenens quizvinder (og om en præmie!), men mindst lige så vigtigt er det, at man har en hyggelig aften i godt selskab.

Så dan et hold og kom og vær med - der er garanti for højt humør og god stemning.

Det er gratis at deltage i pubquizzen.

Praktisk info
Pubquizzen foregår i Underhuset på Axeltorv i Næstved.

Vi opfordrer til, at man deltager med et hold, men man kan også deltage i quizzen alene. Der kan være op til fire personer på et hold. Hvis I deltager med et hold, skal I booke en billet pr. deltager. Det vil sige, at I skal booke tre billetter, hvis I f.eks. er tre på et hold. Billetter bookes på bibliotekets hjemmeside.

Kom gerne i god tid, så du/I har tid til at finde et bord og evt. købe noget at drikke i baren
Vis kort
Debataften om atomkraft

Debataften om atomkraft

Onsdag den 17. april 2024, kl. 19.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Næstved Bibliotek og Borgerservice,
Kvægtorvet 4-6, Næstved
Grøn Omstilling præsenterer i samarbejde med Foreningen Atomkraft Ja Tak en spændende debataften om hvorvidt vi skal have atomkraft i Danmark..

Der har gennem tiden været planer om indførelse af kernekraft i Danmark. Den tidligere Forsøgstation Risø har i perioden 1957-2001 drevet tre forsøgsreaktorer. Og I 1974 udkom for eksempel en rapport fra energiministeriet med forslag til placering af kernekraftværker i Danmark. Særlig kendte er planerne om Storstrømsværket på Falster, som blev påbegyndt, men aldrig fuldført. En betydelig folkelig modstand gjorde, at planerne om indførelse af kernekraft til energiforsyning i Danmark dengang blev skrinlagt. Men de sidste år er debatten omkring kernekraft i Danmark igen blusset op, hvilket vil blive diskuteret nærmere denne aften.

Aftenen vil foregå således at først vil Jesper Bo Sembach Christensen og Christoffer Konstantin Ravn fra Foreningen Atomkraft Ja Tak komme med et oplæg. I oplægget kommer vil de komme omkring det danske og globale el- og energisystem, der vil være en lyngennemgang af, hvad atomkraft er for en størrelse, og hvilke fordele der er ved at have atomkraft. Herefter vil de velkendte kritikpunkter blive belyst, og der vil blive rundet af med et kig på fremtidens atomkraft og det politiske landskab.

Bagefter er der tid til debat hvor publikum har fri spørgetid. Arrangementet er præsenteret af Grøn Omstilling der vil medbringe kaffe og kage. Det er gratis at deltage, men du skal reservere din billet så vi ved hvor mange der deltager
Vis kort
Strik og lyt på Glumsø Bibliotek

Strik og lyt på Glumsø Bibliotek

Torsdag den 18. april 2024, kl. 14.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Arrangør: Næstved Bibliotek og Borgerservice. Glumsø Bibliotek, Torvet 1, Glumsø
Glumsø Bibliotek inviterer til "Strik og lyt". Her vil en kulturformidler læse højt, mens du i fred og ro sysler med dit strikketøj eller andet håndarbejde..

På flere af bibliotekerne i Næstved Kommune afholdes der ugentlige håndarbejdscaféer. Ligeledes er der også løbende novelle- og digtoplæsninger på Næstved Bibliotek. I efteråret valgte vi på både Næstved Bibliotek og Glumsø Bibliotek at kombinere det i et nyt koncept, som vi kalder "Strik og lyt". Konceptet er fortsat på Glumsø Bibliotek i årets første måneder. Og her bliver der afholdt endnu et par gange "Strik og lyt" i både april og maj.

Tag strikketøjet med og få læst højt fra en god bog
Til "Strik og lyt" kan deltagerne i fred og ro sysle med deres strikketøj eller andet håndarbejde, mens en kulturformidler læser højt fra f.eks. noveller, uddrag af romaner eller digte. - Der er ingen forberedelse. Du skal bare møde op. Hvad, der bliver læst op, afsløres først på selve dagen. Denne gang bliver det nok noget med jul, fortæller kulturformidler Vibeke Sølling, som står bag de litterære og kreative arrangementer på Glumsø Bibliotek.

Alle er velkomne - også selvom du bare vil sidde og lytte. Der bydes på en kop kaffe eller te
Vis kort
Fortælleteateret opfører
20 Apr For børn

Fortælleteateret opfører "Den dag Leopold blev forelsket" og "Farver og følelser" - Højtlæsning på

Lørdag den 20. april 2024, kl. 10.30.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Næstved Bibliotek og Borgerservice,
Kvægtorvet 4-6, Næstved
En helt ny måde. Lad fortællingen begynde. Sæt jer godt til rette, lad dørene gå op og nyd historien, der bliver vakt til live i form af en fortælle-teaterforestilling..

På Næstved Bibliotek glæder vi os meget til at byde velkommen til "Fortælleteater for børn". Her kombineres teater og litteratur, det er højtlæsning for børn på en helt ny måde. Historierne 'fortælles højt' af en historiefortæller med store billedark i et fysisk Fortælleteater. En levende og magisk måde at fortælle historier på.

Skuespiller Dan Schlosser læser op fra "Den dag Leopold blev forelsket". Grisen Leopold er kendt og elsket af mange børn. Efter første oplæsning, vil der være en lille aktiv pause for børnene inden næste fortælling, "Farver og følelser" læses højt.

"Fortælleteateret for børn" er en sjov, udadvendt og professionel måde at formidle historier på, hvor børnene engageres af den mundtlige fortælling i kombination med farverige billeder.

Med denne forestilling for børn i alderen 3 - 6 år, sætter vi i den grad fokus på temaet kærlighed for nogle af vores yngste biblioteksbrugere.

I denne lille video får man en forsmag på, hvad man har i vente: https://www.youtube.com/watch?v=omEEx6B152k

OBS: der bookes 1 billet pr. barn. Medfølgende forældre til deltagende børn behøver ikke selv billet - kun børnene
Vis kort
En lyrisk gåtur i kærlighedens tegn

En lyrisk gåtur i kærlighedens tegn

Torsdag den 2. maj 2024, kl. 17.
Pris: Entré: 90 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Næstved Bibliotek og Borgerservice. Glumsø Bibliotek, Torvet 1, Glumsø
En aftenvandring rundt om søen i Glumsø, hvor vi skal synge et par sange, høre nogle kærlighedsdigte og lytte til lidt musik ude i den dejlige natur. Vi slutter af i Café Rejseladen med at spise tapas (lette småretter)..

Der er noget særligt ved at gå rundt om søen i Glumsø - og det bliver ikke ringere, når man krydrer turen med lidt lyrik og sang undervejs, fortæller kulturformidler Vibeke Sølling fra Næstved Bibliotek, som gennem flere år har lavet lyriske vandringer på Enø og i Glumsø samt har en bookwalk-læsekreds, hvor man går rundt om søen.

Aftenstunden markerer den sidste del af dagen, hvor vi nærmer os solnedgang. Og det giver en ganske særlig ro, som hviler over naturen.

Vi mødes kl. 17.00 foran Glumsø Bibliotek. Efter en varm velkomst og en kort introduktion, går vi sammen ned til søen i Glumsø.

Efter at have nydt den smukke udsigt over søen, går vi rundt om den. Vi skal synge et par smukke kærlighedssange og undervejs stopper vi op for at høre nogle digte, som hylder kærligheden. Vi stopper også op ude ved "Fugleskjulet" og hører et smukt stykke musik. Når vi er kommet rundt om søen, så går vi sammen tilbage gennem Glumsø til Café Rejseladen. Her venter der os en lettere anretning med små retter.

Praktisk om vandringen
* Turen er ca. 4,5 km lang.
* Vi mødes kl. 17.00 foran Glumsø Bibliotek, Torvet 1, 4171 Glumsø. Efter en varm velkomst og en kort introduktion, går vi sammen ned til søen.
* Undervejs vil vi tage holdt; synge kærlighedssange, høre kærlighedsdigte og lytte til lidt musik.
* Vi går sammen tilbage gennem Glumsø til Café Rejseladen, hvor vi spiser en lettere anretning. Vi slutter af ca. kl. 20.30.
* Husk påklædning og sko efter dagens vejrforhold.

I første halvdel af 2024 sætter Næstved Bibliotek fokus på temaet Kærlighed gennem en række arrangementer, der på forskellig vis knytter an til temaet.
Vis kort
Koncert med UTAL på Næver Tell Festival
2 Maj Rock/Pop

Koncert med UTAL på Næver Tell Festival

Torsdag den 2. maj 2024, kl. 17.30.
Arrangør: Næstved Bibliotek og Borgerservice. Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10, Næstved
Ungt lokalt popband fylder Byterrassen med energi og catchy melodier..

UTAL er et ungt band bestående af seks venner fra Næstved og omegn, der fandt sammen omkring kærligheden til at skrive og spille danse-egnet pop.

Vi snakker fede grooves, god energi og et catchy melodihooks fra det seneste skud på den lokale pop-stamme! UTAL er klar til at drive det vidt, så kom forbi og vær med fra starten af!

Der er gratis adgang. Mød blot op!

Næver Tell er en gratis festival, som finder sted d. 2. og 3. maj i centrum af Næstved på Grønnegades Kaserne Kulturcenter. Festivalen er skabt af Næstved Bibliotek i samarbejde med Grønnegades Kaserne Kulturcenter. Læs mere om Næver Tell Festival på Instagram og Facebook (@naevertellfestival).
Vis kort
Åbne arrangementer på højskoler - Højskolerne

Åbne arrangementer på højskoler

Foredrag, koncerter og events på højskolerne er ofte åbne for alle interesserede. Kom med til folkekøkken, fællessang, story slam eller jazzkoncert.